Israël Reis Tips

Heb je besloten om het prachtige land van Israel te bezoeken? Dan maken we graag kennis met u. Ayalla is een van de meest ervaren Nederlandse gidsen in Israel en zou u de bijzondere land van Israël persoonlijk en met veel plezier laten zien!

“Het mooiste vind ik toch om met een kleine groep onder deskundige leiding je eigen plan te trekken.”

Op deze pagina vindt u de beste Israël reis tips: veiligheid, auto huren, weer, kleding,

Grote of Kleine Groepen

We maken samen en plan volgens uw wensen en we staan altijd klaar om met veel voorstellen waaruit u zelf met uw vrienden, familie leden en collega’s kunt kiezen.
Komen jullie met een kleine of een grote groep? Geen probleem, we huren een comfortabele auto, minibus of een grote bus op maat. Lekker handig en ideal om met eigen plannen en op u gemak door israel rond te reizen. Onderweg in de bus houdt Ayalla altijd de microfoon in handen, daar komen veel spannende verhalen en interessante informatie over verschillende onderwerpen en aspecten van alles wat aan de kant van de weg te zien valt. Natuurlijk is de bus met grote ramen en Airco zodat u prefect kan genieten tijdens de tocht, ja..het kan wel heel warm worden als u tussen april en november wilt komen. Onder plaatsen die u moet zien vind u een lijst samengesteld met favoriete plekken te bezoeken in Israel.

Op deze pagina vindt u antwoorden op een paar van de veelgestelde vragen die voorkomen bij het plannen van uw reis naar Israël. Als u uw vraag niet beantwoord hebt gekregen, aarzel niet en stuur Ayalla een mailtje via de contactpagina.

Is het veilig om naar Israël te gaan?

Het is veilig voor u en uw familie te reizen in Israël. De Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit (PA) hebben een belang bij het stimuleren van toerisme. Israël maakt een periode van rust mee en het is veiliger om ’s nachts op de straten van Tel Aviv, Haifa en grote delen van Jeruzalem te lopen dan in bijna alle westerse hoofdsteden. Mocht er inderdaad een onrustige periode komen, dan krijgt u het meteen te horen van u reisbureau, zowel als uw persoonlijke gids. De meest gevaarlijke in Israël is eigenlijk de Israëlische chauffeur. Dit is een andere goede reden om een ervaren gids die de wegen in Israël kent voor u te laten besturen in plaats van het huren van een auto.

Waarom een privé gids met auto?

Bij het reizen met een groep in een bus, bent u afhankelijk van anderen. U hoeft niet te wachten voor die familie die altijd als laatst op de bus komt. U ontwerpt uw eigen route! U gaat niet naar plaatsen waar u al bent geweest en u ziet niet plekken die je liever niet wilt zien. Als u een half uur extra wilt slapen, of juist nog voor 8:30 op stap wilt, dan kan het!

Waarom niet gewoon zelf een auto huren met een goed reisboek?

Het huren van een busje in het hoogseizoen kan meer dan 200 euro per dag gaan kosten, exclusief benzine. Er zijn wegen die op dit moment in de bouw staan en niet duidelijk op de kaart vermeld worden. Er zijn altijd nieuwe plekken en plaatsen die vooraf reservering vereisen (soms maanden op voorhand zoals bijvoorbeeld de Tunnels onder de Westelijke Muur). Vanwege deze voortdurende veranderingen kan een ervaren gids echt een verschil maken, u gaat met een rustige gevoel genieten van u reis.

Hoeveel geld moet ik meenemen?

In een vreemd land rond lopen met een grote hoeveelheid contant geld is nooit aan te raden. Honderd euro in de lokale munt (de Israëlische Shekel – NIS, 1 euro is iets minder dan 5 shekels) is meer dan genoeg om kleine aankopen en uw maaltijden te dekken. U kunt bijna overal uw geld wisselen, maar u kan bij aankomst op de luchthaven alvast wat geld wisselen of uit de pinautomaat halen.

Wanneer is de beste tijd om op mijn reis te gaan?

Hoogseizoen is van juni tot augustus, de week van Kerstmis, Pesach en Pasen. Laag seizoen is september tot 20 december en januari tot mei. Januari of februari is een geweldige tijd om te bezoeken omdat het in het laagseizoen zit en gedurende deze tijd zijn de prijzen een stuk lager dan door de rest van het jaar .

Hoe is het weer?

Israël heeft twee seizoenen. Het is warm tot zeer heet vanaf eind maart tot oktober. Meestal regent het dan niet. Van eind oktober tot maart, kan het wel koud worden maar nooit zo als in Nederland, meestal is het niet onder de 15 graden. Het sneeuwt zelden, en als dat zo is, duurt het enkele dagen en is het alleen in Jeruzalem, de Golanhoogte en Mitzpe Ramon in de Negev.

Wat voor kleding moet ik meenemen?

In het warme seizoen, lichte kleren zijn het beste. Bescheiden kleding in sommige gebieden is een goed idee. Vrouwen moeten dan hun schouders en benen in dat geval bedeken. Zeker goede wandelschoenen voor wandeltochten mee nemen. En natuurlijk altijd een hoed, zonnescherm en zonnebril. Neem overal een fles water bij. Drink vaak en veel!

Paspoort en Visum voor Israël

Hebben Nederlanders het nodig om naar Israël te reizen?
Met een Nederlands of Belgisch paspoort kun je gewoon naar Israël vliegen. Je mag dan tot 3 maanden blijven.  Als toerist vanuit de EU heeft u geen toeristenvisum nodig. U ontvangt een stempel of een papiertje (dat u goed moet bewaren) bij binnenkomst in Israël  en kan tot een maximum van drie maanden verblijven.

Het is dus niet nodig om een bezoek te brengen aan de Israëlische ambassade in Brussel of Den Haag.

Het is altijd aan te raden om meteen een retourbiljet te boeken. Een enkele reis kan vragen en zelfs tot weigering leiden op de Ben Gurion luchthaven.

Algemene Tips

 • Israël is een ontwikkeld land, alles wat u nodig zou kunnen hebben kunt u tijdens uw verblijf aanschaffen; kleding, hygiënische producten etc. De prijzen zijn over het algemeen wel gelijkbaar aan die van Nederland.
 • Taal: Mensen in Israël zijn over het algemeen zeer behulpzaam. De meeste mensen spreken degelijke Engels en bijna alle wegwijzers zijn ook in het Engels..
 • Fooi is gebruikelijk in de dienstensector te geven. 15% is gebruikelijk in restaurants en cafés.  In restaurants zou u de rekening kunnen controleren om te kijken of de dienst inclusief is. De fooi geeft u in contanten aan de persoon die u bediend heeft, u hoeft het niet toe te voegen aan de betaling van uw rekening.
 • Verwacht dat u voor internet moet betalen bij uw hotel. (U kan bij de feedback formulier altijd een slechte feedback hierover geven – hopelijk gaan ze het zo eindelijk veranderen). In cafés is er meestal wel gewoon gratis WiFi te vinden.


Religie Tips:

 • Voor zowel mannen als vrouwen vraagt een bezoek bij religieuze bezienswaardigheden dat u doorgaans bescheiden kleding aan trekt; een lange broek, een lange jurk of een lange rok en mouwen tot aan de ellebogen. U kunt een shawl gebruiken om je schouders te bedekken en een slip-over lange rok over je korte broek dragen.
 • In joodse orthodoxe buurten zoals bijvoorbeeld in Jeruzalem “Meah Shearim” (Hebreeuws: מֵאָה שֵעָרײַים ) is het ook een goed idee om bescheiden kleding te dagen. Vooral voor de vrouwen is dit van toepassing om ongemak te voorkomen. Soms treft u zelfs berichten hierover op straat.
 • “Sjabbat” (Hebreeuws: שָבָת ) is volgens de jodendom een heilige dag van rust. Sjabbat begint op Vrijdag na middag en eindigt op Zaterdag na zonondergang. Tijdens “Sjabbat”, is er over het algemeen geen openbaar vervoer in het land. Je kan wel altijd en taxi nemen binnen de stad. Ook zijn het meeste winkels, restaurants en cafés in joodse eigendom die Kosjer houden dicht tijdens “Sjabbat”. (In tel-aviv is het echter wel vaak open)
 • Gedurende de periode van het feestdag “Pesach” (Hebreeuws: פסח) is het moeilijk om brood in de joodse winkels en supermarkten te vinden. Dit komt omdat volgens de de religieuze schriften mag er geen gerezen voedsel worden gegeten. In plaats van brood wordt er ongerezen broden, beter bekend als “Matzes” gegeten. Pesach duurt acht dagen en valt ergens in maart of april.

Weer Tips:

 • Water: Israel is een warm land. In de zomer is er vaak een temperatuur van boven de 30 graden. U zult veel zweten, zelfs gaat u het misschien niet voelen, dus drink veel water en zorg dat je niet uitdroogt, dit kan zeker uw vakantie ruïneren. In het warme seizoen moet u 5 tot 8 liter per dag drinken. Zie er naar toe dat uw kinderen dat ook doen.
 • Schoenen: een goede keus zijn lichte wandelschoenen of sport schoenen. Reken er mee dat uw voeten wellicht opzwellen in de zomerse hitte.
 • Zomer kleding: als u Israël in de zomer bezoekt, neem dan lichte korte kleding mee, sandalen en zwemkleding. Vergeet niet een warme truitje in te pakken, want het kan wel ’s nachts in de bergen en in de woestijn behoorlijk afkoelen.
 • Winter kleding: bezoek je Israël in de winter? dan heeft u warme kleding nodig, een regenjas en een jas, dichte schoenen, een een sjaaltje en een paraplu. Over het algemeen is het in Israël niet zo koud en het regend niet vaak maar het is ook niet zo warm als tijdens de zomer.
 • Zonnebrandcrème is heel belangrijk, ook zonnebril en een hoed zijn het hele jaar door maar vooral in de zomer onmisbaar
 • Voor het wandelen of hiken, heeft u schoenen nodig die daarvoor geschikt zijn.

Inentingen/Vaccinaties

Voor Israël heb je geen speciale vaccinaties nodig, maar de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert reizigers waar dan ook om ingeënt te zijn voor difterie, tetanus, de bof, kroep, mazelen, polio en hepatitis B.

Meer weten over uw reis naar Israël?

Om meer informatie te krijgen over wat de mogelijkheden zijn voor u, stuur een mailtje via de contactpagina en u krijgt een persoonlijk antwoord.

messada kleine groepen gids in israel